top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEmbodhiment Collective

Ο Τροχός της Ισορροπίας


Ο Τροχός της Ισορροπίας αποτελεί ένα εργαλείο αυτο-διερεύνησης και προέρχεται από την μέθοδο Story Play της Dr.Joyce Mills. Κεντρική ρίζα του Story Play είναι η πρωτοπόρα δουλειά του M.D. Dr. Erickson στην ύπνωση, στην ψυχοθεραπεία και στην οικογενειακή θεραπεία. Η μέθοδος αυτή είναι εμμέσως κατευθυντικής Παιγνιοθεραπείας και συνδυάζει τα στοιχεία της ιστορίας και της αφήγησης, της δημιουργικότητας και του παιχνιδιού. Βασίζεται στην ανθεκτικότητα (resilience) και ενθαρρύνει την θετική επίλυση προβλημάτων.


Μέσα στις πολιτιστικές αξίες και φιλοσοφίες από τρεις αυτόχθονες κουλτούρες (Ινδιάνοι Αμερικής, Χαβανέζοι, Αφρο-Αμερικάνοι) όπως αυτοί σχετίζονται με την θεραπεία, την ενδυνάμωση και την υγεία, εμφανίζεται ο “Φαρμακευτικός Τροχός των Ινδιάνων”. Σε αυτόν, και σύμφωνα με την σοφία και την προσέγγιση αυτών των φυλών, χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στη νοητική, την συναισθηματική, την σωματική και την πνευματική πλευρά του εαυτού, ώστε να επιτευχθεί η αρμονία. Ο Τροχός της Ισορροπίας, όπως μετονομάζεται το εργαλείο αυτό στη μέθοδο του Story Play, αναδεικνύει τις περιοχές δύναμης του ατόμου και παράλληλα αποκαλύπτει απαλά, σε ποιες περιοχές χρειάζεται να δοθεί παραπάνω φροντίδα προκειμένου να υπάρξει συνοχή και αρμονία.


Πώς συμπληρώνεται ο Τροχός της Ισορροπίας;

  • Με αυτές τις τέσσερις πλευρές στο μυαλό, Νοητική, Πνευματική, Συναισθηματική, Σωματική, πάρτε μερικά λεπτά να αναστοχαστείτε πώς φροντίζετε τον εαυτό σας σε κάθε έναν τομέα. Η φροντίδα μπορεί να είναι μια πράξη απλή, μικρή, καθημερινή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ζητούμενο, αλλά μια προσκληση παρατήρησης σε αυτό που ήδη συμβαίνει. Και αν κάτι δεν συμβαίνει, είναι μια ευκαρία να το παρατηρήσετε, χωρίς κριτική , απλά με επίγνωση.

  • Συμπληρώστε με όποιο τρόπο θέλετε (με λέξεις, με ζωγραφιές, με στίχους, αφήστε την φαντασία ελεύθερη και ζωηρή) σε κάθε τεταρτημόριο που αντιστοιχεί στην εκάστοτε πλευρά, με ποιους τρόπους εξασκείτε την πλευρά αυτή.

  • Συμπληρώνετε με βάση αυτό που ήδη κάνετε στη ζωή σας, με μια σχετικά σταθερή συχνότητα (σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση).

  • Αφού συμπληρώσετε, παρατηρήστε αν κάποιες περιοχές είναι κενές ή εμφανώς ελλιπείς σε σχέση με τις άλλες. Αν είναι, αυτή η πληροφορία θα σας δείξει που χρειάζεται να εστιάσετε.

  • Ο τροχός φωτίζει τις πλευρές που χρειάζονται εξάσκηση προκειμένου να υπάρξει μια συνολική ενδυνάμωση και εξέλιξη του ατόμου.

  • Με ποιους τρόπους/δραστηριότητες θα μπορούσατε να εξασκηθείτε στις ελλιπείς πλευρές; Με τι συχνότητα; (αφήστε ξανά τη φαντασία ελεύθερη!)


Σημειώνεται και τονίζεται πως ο Τροχός της Ισορροπίας είναι ένα ασφαλές εργαλείο αυτο- διερεύνησης (όχι άμεσης ή κατευθυντικής θεραπείας) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ατομικά ως προς την θετική επίλυση προβλημάτων, φωτίζοντας θολά σημεία και προσκαλώντας την φαντασία ως ένα πολύτιμο θεραπευτικό εργαλείο προς πρακτική εφαρμογή.



42 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page